Dynamische energie aanbieders vergelijken. Update: Mei 2024

Je bent op zoek naar de beste aanbieder voor dynamische energie. Wij helpen jou door alle 21 aanbieders in Nederland met elkaar te vergelijken.

De inkoopprijs per kWh is voor iedere leverancier gelijk. Het afgelopen 12 maanden was de gemiddelde inkoop 0.07784913 per kWh. Hier rekenen wij ook mee. De maandelijkse kosten en de opslag (ook wel inkoopvergoeding) per kWh niet. 

Overzicht personaliseren

Geef hieronder jouw (of jullie) verbruik (en opwek) per jaar op in kWh en we verwerken jouw situatie in onderstaand overzicht.

kWh per jaar
kWh per jaar
Ik wil geen gepersonaliseerd overzicht meer
Aanbieder
Dynamische energie
Opslag
Per kWh
Abo
Vast bedrag
Beoordeling
Inkoop
Per kWh
Belastingen
Per kWh
Totaal
Per kWh

Promoties & cashback kan je als nieuwe klant vergeten

Een dynamisch contract sluit je niet af voor 1, 2, 3 of 5 jaar. Het is een contract op maandbasis. Die kan je dus ook per maand opzeggen. 

En dat is precies de reden dat aanbieder van dynamische energie niet gaan strooien met cadeaus en grote welkomstkortingen. Zoals je bij traditionele energiecontracten (vast en variabel) mogelijk wél gewend was. Ieder jaar overstappen loonde daar gewoon. 

Dat geldt bij dynamische energie contracten dus niet. Je betaald immers gewoon wat de markt betaald voor stroom. Soms iets meer, soms iets minder. Oja, natuurlijk wel een kleine opslag voor de leverancier én vaak een vast maandbedrag. That's it. 

beste dynamische energie aanbieders

Steeds meer aanbieders, kies jouw favoriete aanbieder

In Nederland zijn momenteel 21 aanbieders van dynamische energie actief. De eerste werd ruim tien jaar geleden actief, dat was Zonneplan. Daarna zijn er een aantal nieuwe aanbieders op de markt gekomen waarbij vooral Tibber en NextEnergy in het oog springen. 

Je wilt graag een dynamisch energiecontract. Maar is dat wel verstandig? 

Voordat je over gaat stappen moet je voor jezelf een aantal vragen beantwoorden. We nemen je mee. 

  1. Doe onze keuzehulp om te ontdekken of dynamische energie voor jou geschikt is. 
  2. Kies uit de bovenstaande aanbieders 3 aanbieders die jouw aandacht trekken. 
  3. Lees reviews van andere klanten op Google, Trustpilot of Ervaringen.nl
  4. Lees je in hoe aanbieders omgaan met salderen en het energieplafond. 
  5. Bekijk de websites van de aanbieders en klik er eens doorheen. 
  6. Hoe werken de apps van de aanbieders? In hoeverre helpen ze jou? 
  7. Stuur eens een supportbericht naar de klantenservice. Hoe snel antwoorden ze? En voldoet het antwoord?

De beste apps van dynamische energie aanbieders

Inzicht in je energieverbruik. Direct vanuit je broekzak. Hieronder hebben we alle leveranciers opgenomen die apps aanbieden, geordend op beoordeling in de iOS app store. 

App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
4.30
Beoordelingen: 1400
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
4.10
Beoordelingen: 820
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
4.00
Beoordelingen: 2600
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
4.00
Beoordelingen: 37700
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
3.40
Beoordelingen: 27
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
3.10
Beoordelingen: 114
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
3.00
Beoordelingen: 18
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
App Afbeelding
2.10
Beoordelingen: 287

Verschillen tussen leveranciers van dynamische energie

De ene leverancier is de andere niet. Inmiddels zijn er anno 2024 in Nederland 21 aanbieders van dynamische energie. Niet heel gek dat dit aantal groeit. Bestaande leveranciers van energie met meer dan 200.00 klanten moeten verplicht dynamische contracten aanbieden. Dat moet vanuit Europa. 

Vaste kosten (maandelijks)

In tegenstelling tot vaste contracten betaal je bij een dynamisch energiecontract een vast bedrag per maand. Dit bedrag verschilt per aanbieder en ligt tussen de €5 en €10 euro per maand. 

De prijs per kWh is voor alle energie aanbieders gelijk. Die staat gewoonweg vast. Op basis van de day-ahead-markt worden de uurprijzen bepaald. Deze prijzen worden dagelijks rond 13:00 bekend gemaakt. Omdat deze prijzen voor alle aanbieders gelijk zijn rekenen wij deze onder de vaste kosten. 

Variabelen kosten (afhankelijk van verbruik)

Naast de vaste kosten zijn er ook variabele kosten. Dat zijn kosten die aanbieders rekenen bovenop de prijs voor 1 kWh. Deze liggen tussen de 1 eurocent en 5 eurocent. 

Verbruik je per maand bijvoorbeeld 100 kWh aan stroom, dan betaal je aan voor die maand een opslag van 100 x 1 cent = 1 euro.  

Klantenservice

Iedere leverancier heeft een klantenservice. Daar kan je terecht voor vragen over je factuur, je verbruik of bijvoorbeeld het gebruik van apps. Veel leverancies hebben een klantenservice die via een chat te bereiken is, helaas is deze chat vaak een AI gestuurde chat waar je niet vaak écht geholpen wordt. 

Gelukkig is er ook vaak een telefonische klantenservice en zijn ze ook per email te bereiken. 

Gebruik van iOS of Android app

Voor het gebruik van een dynamisch energiecontract is een P1 meter (in je meterkast) verplicht. Bij sommige aanbieder krijg je een gratis P1 meter geleverd, bij andere moet je deze zelf kopen. De kosten bedragen ongeveer 30 euro. 

De P1 meter is essentieel, deze houdt jouw verbruikte én geleverde (indien je zonnepanelen hebt) stroom bij. Deze is via een app vaak live inzichtelijk. Maar ook niet altijd. 

De kwaliteit van de apps laat helaas vaak te wensen over. Bedrijven als Tibber, ANWB en Zonneplan hebben het goed voor elkaar. Kleinere aanbieders doen hun best maar kunnen niet mee. En juist inzicht is belangrijk voor jou als klant. Je wil dat jouw data klopt. 

Wij zijn fan. Fan van de app van Tibber. 

Waarom? Omdat de app van Tibber niet alleen prachtig is vormgegeven, ook omdat de app functioneel erg sterk is. Je kan extra databronnen koppelen. Bijvoorbeeld de omvormer van je zonnepanelen, je laadpaal of gewoonweg je elektrische auto. 

De app van Tibber is een voorbeeld voor vele andere leveranciers. 

Inzichten & hulp

Een leverancier van stroom kan stroom leveren en het daar bij laten. Het kan zich ook geroepen voelen om haar klant verder te helpen. Bijvoorbeeld door de elektrische auto te laden op momenten dat het netwerkt het aan kan én de prijzen gunstig zijn. 

Het kan push notificaties sturen als er bijvoorbeeld bovengemiddelde afwijkingen zijn in het stroomverbruik. Gewoonweg handig omdat je dit als klant niet altijd door hebt. 

De ene leverancier is hier heel ver mee, de andere houdt het gewoon bij het leveren van stroom. 

Aanbod van verwante energie producten

Zonnepanelen zijn 2010 waren helemaal hip-and-happening. Erg populair dus. Met de salderingsregeling ook financieel zeer interessant. 

Inmiddels zijn er meer en meer elektrische auto's die geladen moeten worden. Zijn we elektrisch gaan koken. Hebben we warmtepompen aangeschaft en zijn thuisbatterijen in opkomst. 

Allemaal apparaten die geladen moeten worden. Het liefste alleen op momenten dat het netwerk het aan kan om netcongestie te voorkomen. Ook om te voorkomen dat je een zwaarder meterkast moet aanschaffen (en daarmee jaarlijks veel extra geld kwijt bent). 

Een aanbieder van energie is dus niet alleen aanbieder. Het is een partner die met jou als klant mee moet denken hoe jij het meest effectief jouw stroom kan gebruiken. Wanneer. En hoeveel. 

Met als doel om jou te helpen maar ook het gehele stroomnet an sich. 

Hoe meer jouw energie leverancier over jou kan komen te weten (via een app bijvoorbeeld), hoe beter je (met behulp van slimme algoritmes) geholpen kan worden. 

Hoe kies ik de juiste energie leverancier?

Je bent op zoek naar een (nieuwe) energie leverancier met een dynamisch contract. Misschien heb je momenteel een vast of variabel contract en wil je overstappen. Misschien ben je niet tevreden met je huidige dynamische contract. Ook dat kan. 

Er zijn een paar vragen die je jezelf moet gaan stellen. 

  1. Ik vind het belangrijk om het minste per maand te betalen
  2. Ik vind het belangrijk dat ik geholpen wordt met besparen
  3. Ik vind een goed werkende app belangrijk
  4. Ik wil snel een medewerker kunnen spreken als ik een vraag heb
  5. Ik wil al mijn elektrische apparaten slim met elkaar kunnen gebruiken

Door op bovenstaande vragen antwoord te geven krijg je een aardig beeld wat jij in een leverancier van dynamische energie zoekt. 

Verschillende contractsvormen

Tot een paar jaar geleden had iedereen een vast of variabel contract. Je ging een contract aan voor minimaal een jaar. Die keuze heb je bij een dynamisch energiecontract niet. Die ga je aan voor minimaal één maand, daarna kan je per maand opzeggen. 

Dus in het kort. 

Dynamisch contract (tarief wijzigt per uur) 
✅ 1 maand
❌ 1 jaar 
❌ 2 jaar
❌ 3 jaar

Vast contract  (tarief staat vast)
❌ 1 maand
✅ 1 jaar 
✅ 2 jaar
✅ 3 jaar

Variabel contract (tarief wijzigt gedurende periode) 
❌ 1 maand
✅ 1 jaar 
✅ 2 jaar
✅ 3 jaar